Jdi na obsah Jdi na menu

Jste tu poprvé a nevíte co je CB a 2m/0,7?
 



 

ObrazekCB je zkratka dvou anglických slov citizen band a volně přeloženo do češtiny znamená občanské pásmo. Je to pásmo primárně určené pro místní spoje, taxikáře, kamióny a komerční spoje. Kmitočet, na němž tyto radiostanice vysílají je 27 MHz (slangově CB pásmo) a je hned v úvodu třeba přiznat, že tento kmitočet je pro komunikaci (šíření rádiových vln) nejnevhodnější. Nicméně i tak je možné dovolat se na vzdálenost 30 až 200 km, podle toho, kde se radiostanice nachází, nebo podle podmínek na pásmu. Pokud ku příkladu bydlíte někde na kopečku, Váš signál bude zachytitelný na mnohem větší vzdálenost, než toho, kdo bydlí v údolí.
 


 


 

Je však třeba si uvědomit, že na CB pásmu můžete být kýmkoli odposloucháváni, naproti tomu je možné komunikovat i s více sibičkáři najednou, což je pro změnu výhoda.

 


 


 

Obrazek

Oproti tomu existuje pásmo 2m určené pro společné zájmové diskuze. Pásmo je určené pro kulturní spojení, kde jsou naopak zakázány jakékoliv komerční spoje, taxi, kamion. Tím je umožněn hladký a ničím nerušený průběh spojení (oproti CB, kde pořád čeká za rohem mazálek). Naopak pásmo s jeho možnostmi je navrženo pro ty, kteří rádi tráví čas ve společnosti v různých zájmových kruzích. Např. existuje kroužek žen, které se scházejí jednou týdně, pohovoří o bábovkách apod. a v podstatě se hlásí i z ručních stanic v okruhu 200km. Nebo lze využívát nekomerční spoje takřka s ručkou na chodníku ve městě a mluvít s dalším, který je o 150 km dál v jiném městě, zrovna v obchodě.

 



 


 

 

Obrazek


 

 

 

Obrazek


 

 



 

Obecně v současné době návštěvnost CB u nás i v okolí slábne vlivem internetu, ICQ, skypu, mailu apod., avšak horliví vyznávači CB nikdy nezmizí!!!

Obrazek
 

Podstatou provozu na CB je, že pásmo je rozděleno do 80 kanálu, viz zákon č. 127/2005 sb.. Každý kanál má svůj daný kmitočet. Jeden kanál, v našém případě 37, bývá svolávací. Každý účastník (sibičkář) si zvolí svůj volací znak, tedy volačku. Tak například Karel Novák, bydlící třeba v Havířově si zvolí volačku Karel Havířov. Ten bude vyvolávat na vyvolávacím kanále třeba svého kolegu, Mirka Těšín. Pokud ten bude na příjmu, ozve se mu, . Postupně se k nim mohou přidat další účastníci a vznikne takzvané kolečko".


 


 

 

 

 


 

Použité pojmy

Sibičkář je ten, který používá sibičko".

Síbičko, nebo-li sibidlo je slangový výraz pro CB rádio.

CB rádio je občanská radiostanice, pracující na CB pásmu.

CB pásmo - kmitočtové pásmo 27 MHz. Zkratka CB z anglického citizen band", což volně přeloženo do češtiny znamená občanské pásmo. Od zkratky CB se později odvodil již zmíněný název síbičko - sibidlo", nebo také CB rádio (viz sibičko).


 

 

Náhledy fotografií ze složky Opakovač